Pozdravljena slovenska javnost!

Gospod Igor Tisaj (ŠD Mengeš-Trzin), izvoljeni predstavnik slovenskih šahovskih staršev,nas je poprosil, da vam posredujemo kratko pismo, ki ga je poslal predsedniku Strokovnegasveta (Matjažu Mikcu) in pisarni ŠZS.

Pismo je zelo slikovito in marsikaj pove, morda več od vseh kampanj predsedniškega kandidata dr. Brgleza in njegove ekipe ter od vseh »atraktivnih predstavitvenih srečanj«.

»Matjaž, najprej hvala za tvoja pojasnila na temo Zoisovih štipendij (upoštevanje in vrednotenje šahovskih rezultatov pri prošnjah za Zoisove štipendije). Čeprav slednja nikakor ne spremenijo dejstva, da se od marca 2017 v vodstvu ŠZS na to temo ni naredilo (skoraj) nič konkretnejšega.

Zagotovila za pomoč v tej smeri mi je že dva krat dajal tudi aktualni kandidat za predsednika ŠZS, g. Milan Brglez. O tem sva zelo izčrpno prvič govorila na turnirju Slovenija šahira 2017/18, pa ponovno letos na istem turnirju.
Obljubljal mi je (pravzaprav vsem šahistom, staršem) vso pomoč, zgodilo se ni pa prav nič. Zakaj? Izgubili smo (šah in predvsem najboljša šahovska mladina) dobri dve leti. Se sploh kdo od aktualnih veljakov na ŠZS zaveda koliko je to časa, pa se v tej smeri ni narediloničesar?

Če se dr. Brglez, kot visoki politik in takrat še kot predsednik Državnega Zbora, v tej smeri niuspel premakniti in narediti prav nič, iskreno povedano močno dvomim, da bi bilo lahko vprihodnje drugače. Ampak pustimo se pozitivno presenetiti in naj mu bo to izziv (če boseveda izvoljen), vključno z ekipo najtesnejših sodelavcev, ki ga obkroža na njegovi listi. Jepa po svoje zanimivo, da si slednji(-a) med sebi enakovredne ne želi sprejeti predstavnika staršev izključno zato, ker je ta slučajno (že) tudi na listi njegovega protikandidata.

To, da mora biti pa predstavnik staršev v tej volilni tekmi nepristranski in enakovredno dostopen ter pošten do obeh strani, pa ena stran očitno noče razumeti. Zanimivo, predsedniški kandidat Sašo Čačič me ob uvrstitvi na njegovo kandidatno listo ni prav z ničemer omejeval.

Se v aktualnem vodstvu ŠZS sploh zavedate, da živimo v času demokracije in da so časi političnega enoumja oziroma discipliniranja kadrov preko telefona že davno minili?

Seveda vse skupaj nima veze z šahom, še manj s Zoisovo štipendijo, mladino, šahovskimi štipendijami, vrhunskim šahom, ipd. Ne morem pa razumeti, zakaj je potrebna delitev na naše oziroma vaše? Zakaj se ne zmore delovati povezovalno, pregledno in pošteno?

Rajši naredimo s skupnimi močmi konkretno nekaj dobrega, predvsem to velja za našo šahovsko mladino. Pustimo politiko rajši ob strani.

Lep pozdrav,

Igor Tisaj – izvoljeni predstavnik staršev
(na sestanku 22.2.2019 v sklopu Mladinskega DP v Rogaški – organizator srečanja ŠZS in EŠA)«

Spoštovani! Pozivamo vas, da si mnenje ustvarite sami.