Dovolite, da se predstavim: moje ime je Sašo Čačič in sem kandidat za predsednika Šahovske zveze Slovenije.

Nekaj besed o meni: star sem 53 let, družinski oče treh otrok, sicer pa že skoraj 30 let podjetnik. Delujem v finančni industriji in sem ustanovitelj ter lastnik Borzne hiše BPH (Bolj prijazna hiša). V mladosti sem bil navdušen šahist, z najvišjim ratingom skoraj 2.300 točk sem prilezel tudi do nastopa za slovensko reprezentanco. Nastopal sem za ŠD Vrhnika, čigar član sem še danes.

V šahu zadnjih dvajset let nisem bil aktiven, saj mi poslovne obveznosti tega niso dopuščale. Sem pa našo najljubšo igro vseskozi spremljal, odigral kakšno partijo preko spleta, o novicah in dogajanju pa sem zvedel predvsem v pogovoru s prijatelji iz šahovskega sveta. Zakaj sem se odločil za kandidaturo? Preprosto! Šahu, igri, ki mi je obogatela in tako polepšala mladost, bi rad vrnil vsaj delček tistega kar zmorem in znam. To so predvsem poslovne in vodstvene izkušnje, poštenost, neobremenjenost s preteklostjo, ki tako močno zaznamuje slovenski šah. Ne pripadam nobenemu klanu (čeprav pošteno priznam, da me je h kandidaturi nagovorila skupina slovenskih velemojstrov) in nikomur ničesar ne dolgujem.

Zakaj izbrati mene?

V številnih razgovorih s predstavniki slovenskih klubov sem izvedel marsikaj. Najprej nekaj besed o moji ekipi. K sodelovanju bom povabil Marka Tratarja, velemojstra, ki bo moj svetovalec za vrhunski šah. Vojka Mencingerja, mednarodnega mojstra, ki bo skrbel za šah regij in moderne šahovske pristope. Martina Kodriča, našega z naskokom najuspešnejšega trenerja, ki mi bo svetoval pri šahu mladih. Narciso Mihevc Mohr, šahovsko mojstrico in sedemkratno olimpijko, ki bo moja pomočnica pri finančnih zadevah in svetovalka za ženski šah. Vladimirja Slejka, mojega mladostnega mentorja in učitelja, ki bo ekipi prispeval svoje neprecenljive izkušnje. Srčno upam, da bo Mirko Bandelj, kot doslej, tudi v prihodnje skrbel, da bo vse potekalo po črkah zakonov.

Tej skupini dodajmo poslovneže. Petra Šifrerja, enega od direktorjev škofjeloškega LTH Castings, mladega poslovnega zvezdnika s šahovskimi geni (njegov oče je mednarodni mojster Darko Šifrer), ki je že nekaj let med sto najbogatejšimi Slovenci. K sodelovanju bom povabil tudi imenitne gospode, ki s ŠZS sodelujejo že sedaj: Boruta Simoniča, direktorja Sava Hotelov, Borisa Žitnika, direktorja Elektroinštituta Milan Vidmar, DušanaMesa, direktorja Slovenskih železnic.

Ne pozabimo na naše legende. Gospod Milan Kneževičje častni predsednik ŠZS, dosedanjega predsednika Tomaža Subotiča bom na Občnem zboru prav tako predlagal za naziv častnega predsednika ŠZS – z dolgoletnim vodenjem organizacije si je naslov prav gotovo zaslužil tudi on. Borisa Kutina bom poprosil za pomoč in nasvete pri zapletenih mednarodnih zadevah. Brez njihovih izkušenj in nasvetov si dobrega vodenja zveze ne znam predstavljati.

Kaj ponujam?

Življenje in posli so me naučili, da preveč obljubljati ni ne lepo in ne pošteno. Zato vam ne bom zidal gradov v oblakih. V razgovorih sem nekako detektiral najbolj pereče probleme našega šaha. Servis šahovske zveze je predrag, klubi se posledično otepajo z revščino in previsokimi dajatvami. Moje razumevanje je preprosto: Šahovska zveza Slovenije je zveza klubov, zveza bo poslej tu zaradi vas in ne obratno, kot je to bilo doslej. Le močni klubi, močna regionalna središča lahko zagotovijo dolgoročni, stabilni razvoj panoge. Zato bom storil vse, da klube finančno razbremenimo, še več: z vsemi silami jim bomo skušali poiskati tudi partnerje v gospodarstvu, podprli bomo vaše turnirje, vaše šole, vaše dejavnosti. Mladim je treba ponuditi še več in bolje – prostora za napredek na tem področju je ogromno. Zelo pereče je področje vrhunskega šaha, kjer capljamo daleč za mednarodno konkurenco. In še tisto, kar lahko opazi vsak, tudi če ni šahovski strokovnjak: prepoznavnost šaha v družbi, v medijih, je na zelo nizki ravni.

Zato se bi teh področij lotili takoj in urgentno. Obljubljam vam nekaj takojšnjih rešitev:

  1. Brezplačen servis klubom. To pomeni, da klubom v letu 2019 ne bo več treba plačati ničesar (tistim, seveda, ki so poravnali letno članarino). Za vas bomo brezplačno obračunavali ratinge, vas prijavljali na tekmovanja in podobno. Vse tisto, kar ste doslej drago plačevali, bo v bodoče zastonj!
  2. Ukinitev obveznega nastopa z žensko in mladinsko ekipo za klube državne in prvih lig.Z mnogih strani sem slišal, da ta obveza klubom precej otežuje delovanje, učinka pa ni. Zato bi obvezo ukinili že za letos, z ustreznim sklepom Občnega zbora.
  3. Mladi. Vsem uvrščenim na svetovna in evropska prvenstva obljubljamo sofinanciranje potnih stroškov. Pot v Bratislavo bo za uvrščene zastonj, pot v Azijo bo vsaj v enaki meri sofinancirana. Prijave na turnir, seveda zastonj.
  4. Vrhunski šah. Ker smatram, da je državno prvenstvonajpomembnejša reč v našem šahu, bom storil vse, da se dvigne njegov imidž. Zato bomo takoj, že za letošnje prvenstvo zvišali nagradni sklad za 50%(za obe prvenstvi, moško in žensko), na prvenstvi pa bomo povabilinekaj velemojstrov-ic.
  5. Odprti turnirji. Letos bomo podprli 4, drugo leto pa še več odprtih turnirjev v Sloveniji. Le s turnirji in aktivnim šahiranjem bomo šahu vrnili vlogo, kot jo je že imel.
  6. Mediji. Takoj bomo ustanovili strokovno skupino, ki bo ponudila rešitev za prodor šaha v medije.

Ničesar drugega vam ne bom obljubljal. Trudil se bom – verjemite mi, da ima moja ekipa številne možnosti za odpiranje novih poti. Leto 2019 bomo porabili za pregled stanja, za uskladitev pravilnikov, za potrebne reorganizacije. Že za leto 2020 pa bomo sestavili program, ki bo vse iskrene ljubitelje šaha – o tem sem prepričan – navdušil.

Pridite na občni zbor, podprite me in te poteze nikakor ne boste obžalovali.

Ljubljana, marec 2019

Sašo Čačič