Program dela Šahovske zveze Slovenije za leto 2019 je v veliki meri že začrtan in sprejet, zato prevelikih in revolucionarnih sprememb ne morem obljubiti.

Nekaj takojšnjih vendarle lahko obljubim:

  • Brezplačen servis klubom. To pomeni, da klubom v letu 2019 ne bo več treba plačati ničesar (tistim, seveda, ki so poravnali letno članarino). Za vas bomo brezplačno obračunavali ratinge, vas prijavljali na tekmovanja in podobno. Vse tisto, kar ste doslej drago plačevali, bo v bodoče zastonj!
  • Ukinitev obveznega nastopa z žensko in mladinsko ekipo za klube državne in prvih lig.Z mnogih strani sem slišal, da ta obveza klubom precej otežuje delovanje, učinka pa ni. Zato bi obvezo ukinili že za letos, z ustreznim sklepom Občnega zbora.
  • Vsem uvrščenim na svetovna in evropska prvenstva obljubljamo sofinanciranje potnih stroškov. Pot v Bratislavo bo za uvrščene zastonj, pot v Azijo bo vsaj v enaki meri sofinancirana. Prijave na turnir, seveda zastonj.
  • Vrhunski šah. Ker smatram, da je državno prvenstvonajpomembnejša reč v našem šahu, bom storil vse, da se dvigne njegov imidž. Zato bomo takoj, že za letošnje prvenstvo zvišali nagradni sklad za 50%(za obe prvenstvi, moško in žensko), na prvenstvi pa bomo povabilinekaj velemojstrov-ic.
  • Odprti turnirji. Letos bomo podprli 4, drugo leto pa še več odprtih turnirjev v Sloveniji. Le s turnirji in aktivnim šahiranjem bomo šahu vrnili vlogo, kot jo je že imel.
  • Mediji. Takoj bomo ustanovili strokovno skupino, ki bo ponudila rešitev za prodor šaha v medije.

Leto 2019 bo kljub vsemu zelo delovno. Porabili ga bomo za pregled stanja, za uskladitev pravilnikov, za potrebne reorganizacije.